Telefon
WhatsApp
Hakan Eşme’nin 40 yıllık doğa yolculuğu

HAZIRLAYAN: MEHMET AYTAÇ

DOÇEK’in Kurucu Başkanı Hakan Eşme, 1983’te başladığı doğa yolculuğunda 40 yılı tamamladı. Yurt içi ve yurt dışında birçok dağ zirvesine tırmanan Eşme, doğada geçirdiği yılların albümünü paylaştı.

“Takvim yaprakları 13 Mart 1983’ü gösteriyordu. Yakın çevremizi tanımak adına küçük yaşlarda yaptığımız çevre gezilerini saymazsak “Doğa Yürüyüşü” başlığı altında ilk yürüyüşümüzü İzmir Yamanlar bölgesindeki Karagöl’e yapmıştık. O zamanlarda şekillenen ve daha sonra bir yaşam biçimi olacak bu tutku ile bugün 40 yılı geride bırakmış oldum. Dağ, bayır; dere, tepe; çatak, batak; yağmur, çamur demeden doğanın her halini, her mevsimde ve hep ayrı bir solukla içime çektim. Birçok yer, birçok anı, birçok arkadaş, birçok faaliyet. İlk yürüyüşten 10 yıl sonra da Keşan DOÇEK’in kuruluşuna öncülük ettim. Yaşadıklarımdan edindiğim deneyimleri çevremle sürekli paylaştığım gibi bölgemizde doğa sporlarının tanınması ve sevilmesi adına yüzlerce, binlerce insanın doğaya gitmesine vesile oldum. Bugün bu izlerden yüründüğünü görmek ayrı bir sevinç kaynağı. Bu uzun soluklu yolculukta yollarımızın kesiştiği herkese içten teşekkürler. Hepsinin bu süreci şekillendirmede iyi-kötü, acı-tatlı katkısı var. Bu albüm tutkuyla geçen 40 yılın minik bir panoraması. Daha gidilecek çok yol, atılacak çok adım var. Ya da kim bilir belki de emekli olmanın zamanı. Güzel olan şu ki; 1983 yılında ilk faaliyete çıkarken duymuş olduğum heyecanı 2023 yılında da bir faaliyete çıkarken aynı şekilde duyuyorum.”

“Herkes doğaya dönmek istiyor ama kimse yayan gitmek istemiyor” yıllar önce bu sözü bir duvar yazısı olarak ilk gördüğümde oldukça çarpıcı gelmişti. Doğaya onun doğallığını bozmadan, ona bir konuk olduğumuzu bilerek gitmeliydik. Koşulları oldukça zor, uyum sağlaması deneyim gerektiren bir hareket biçimiydi. 40 yıl boyunca beni en çok motive eden düşünce, doğada gördüğüm güzellikleri arkadaşlarıma da gösterme isteği oldu. “Bakın şurada şöyle güzel yerler var, hadi hep birlikte görelim” diyerek çevremi de harekete geçirdim ve birçok kişiyi doğa sporlarına özendirdim.  Doğayı sevenler onun her koşulunda onunla birlikte soluk almaktan, onun büyüklüğünü kabul ederek onunla adeta dans etmekten büyük keyif alırlar. Bölgemiz sert ve vahşi bir coğrafya sayılmaz, o yüzden karşılıksız olarak herkes bir şekilde doğada olabilir. Zaten değerli olan da budur. Ondan prim yapmayı düşünürseniz doğallığınızı da yitirirsiniz. İster yürüyün, ister koşun, ister bisiklete binin, yeter ki doğada olun. HAKAN EŞME

esme1

esme2

esme3

esme4

esme5

EDİTÖR NOTU: Hakan Eşme ile Önder Gazetesi’nde çalışmaya başladığım zamanlarda tanıştım. Uzun Hastane Caddesi yürüyüşlerimiz ve sohbetlerimizin tadı hep damağımda kaldı. Doğa tutkusundan hiç vazgeçmedi. Hiç durmadı... Hep ilerledi... İki gündür hazırladığım bu sayfalar, onun 40 yıllık doğa yolculuğuna bir saygı amacını taşıyor. Teşekkürler Hakan Eşme. Fotoğraf: 24 Ocak 2010 günü, özlediğimiz karlı Keşan zamanlarında radyolink yolundan bir anı.

editör

Haber Yazı Detay Alt Kısım Reklam Alanı 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!