Telefon
WhatsApp
Siğilli'deki lavanta bahçesi görsel şölen sunuyor

Keşan’ın Siğilli Köyünde lavanta üreticisi Durhan Yakın, 3 yıl önce Tekirdağ’daki lavanta işletmecisi arkadaşının tarlasının gezdikten sonra lavanta üretici olmaya karar verdiğini ifade etti.
Lavanta üreticisi olmaya karar verdikten sonra lavantanın nerelerde yetiştirilebileceğini ve nasıl yapılacağını araştırmaya başladıklarını belirten Yakın, ailesiyle görüştükten sonra yaklaşık 12 dönümlük araziye lavanta ekmeye başladıklarını söyledi.
Üretici Durhan Yakın, son 2 yıldır dış çekim gibi çekimler için stüdyo olarak kullanıldığı gibi ailelerinde gezmek için gelip fotoğraf çekimi yapabildiğini ifade etti. Çekimlerin yanı sıra kendilerinin lavantadan üretilen bal, sabun, kolonya, krem ve lavanta yağı gibi ürünlerinin satısını yaptıklarını belirten Yakın, lavantanın birkaç çeşidi olduğunu ve kendi ektikleri ürünün tıbbi olan cinsten olduğunu vurguladı. Genel olarak üretimde her şeyde kendilerinin ilgilendiklerini ve tüm ürünleri kendi tarlalarından elde ettiklerini dile getiren Durhan Yakın, bakımda yetişemedikleri yerde işçi getirttiklerini söyledi.
“Bu cinsin çiçeğinin çayı dahil içilebiliyor”
Kendilerinin de sağlık sektöründe çalıştıklarını ve bu yola ilk çıktıklarında amaçlarının tıbbi aromatik bitki olarak ekmek olduğunun altını çizen Yakın; “Bu cinsin çiçeğinin çayı dahil içilebiliyor. Lavantanın diğer cinslerin çiçeğinin çayı içilemediği gibi zehirleme ihtimali var. Çünkü o tip bazı lavanta çeşitleri sadece kozmetik amaçlı üretiliyor. Bizim ektiğimiz cinslerde böyle bir tehlike yok. Kendimizde papatya çayının içine karıştırıp içiyoruz. Bunların yanı sıra adından da anlaşılacağı gibi tıbbi ilaçların içerisinde de kullanılmakta. İlaç fabrikaları tarafından işlenip, bebek kreminden el kremine olmak üzere birçok ilaç özellikli tıbbi ürünlerde kullanılabilmekte. Lavanta yağının baş ağrısı ve migren için kullanıldığı söylenmekteydi ve bizlerde bizzat deneyip baş ağrısını kestiği gördük. Gece birkaç damla yastığa damlatıldığı zaman sabah rahat bir şekilde uyumuş olarak uyanıyorsun. Baş ağrısı çekildiği zaman halk arasındaki tabiriyle şakak denilen alın bölgesine lavanta yağıyla masaj yapılmasının rahatlatıcı bir etkisi olduğunu belirtti. Nefes açma özelliği var. Enfeksiyon kapıldığı zaman hasta olarak yatarken yastığa damlatıldığında nefesi açıp rahatlatıyor” diye konuştu.
“Renginin gidip kokusunun gelmesi gibi böyle güzel bir özelliği var”
Lavantanın çok kısa süresi olduğuna değinen Durhan Yakın, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Bugünden itibaren yaklaşık olarak 25 günü falan kaldı. Bir değişiklik olmazsa 10 Temmuzdan sonra fotoğraf çekimine kapatacağız. 10 gün içinde bayramdan sonraya renginin solmaya başlayacağını tahmin ediyoruz. 25 gün sonrada bizler hasadı gerçekleştireceğiz. Çünkü yağını da kaçırmamamız gerekiyor. Lavantanın her yıl 10 Haziran gibi açıp 10 Temmuza kadar sürüyor. Maksimum 45 gün bu halde duruyor. Dış ve profesyonel çekim için gelecek olanların Temmuzun ilk haftasını çok beklememesini tavsiye ediyorum. Çünkü bunun açma süresi çok kısa. Yavaş yavaş solmaya başlayınca da çok güzel kokmaya başlıyor. Renginin gidip kokusunun gelmesi gibi böyle güzel bir özelliği var."

2 (2)

6 (1)

Haber Yazı Detay Alt Kısım Reklam Alanı 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!